Son zamanlarda Erzincan’da halkın cevabını merak ettiği sorulardan biri “Oturduğum bina güvenli mi, ne kadar güvenli?” Deprem korkusu yaşayan vatandaşların binalarının sağlamlık durumunu görmeleri için birtakım testler ve ölçümler yapılıyor. Bunlardan biri de karot testi. Bina dayanıklılık testi olarak da bilinen bu test nasıl yapılır? Ajans Erzincan dayanıklılık testini sizler için görüntüledi.
Bina dayanaklılık testi uygulaması için görevli yapı uzmanları, ‘Karot alma’ yöntemini uyguluyor. Binanın alt kat ya da temel betonlarından karotla numune alınıyor. Alınan numuneler yapı ve zemin laboratuvarına götürülerek buradaki makinelerde basınca tabi tutuluyor. Deprem yönetmeliğine göre en küçük katsayının C25olması gerekiyor.
Karot testi için bitmiş binalardan betonarme karkas sistemiyle betonun sağlamlığı kontrol ediliyor. Kullanılan karot makinesi aracılığıyla silindir şeklindeki örneklerle alınır. Daha sonra deney alınan bu silindir beton örnekleriyle başlamaktadır. Basınç deneyi uygulanarak betonun sağlamlığı test edilmektedir.
Beton ya da diğer yapı malzemelerin testini sağlamak amacıyla kullanılan karot makinesi aracılığıyla yapıdan kusursuz silindirler çıkarılarak test başlamış olur. Daha sonra uzmanlar tarafından yapılan test rapor edilir ve sonuçları karot raporu olarak mülk sahibi sorumlu kişiye iletilir.
Ajans Erzincan’a konuşan Erzincan Test Deney ve Laboratuvar Hizmetleri Şirket Müdürleri Ahmet Nevruz ve Muhammet Alperen Polat yapılan işlem hakkında bilgi verdiler. Firma yetkilileri yapıların depreme dayanıklılığının belirlenmesi için binalardan karot alındığını ve teste tabi tutularak rapor haline getirildiğini ifade ettiler.