Milli Eğitim Bakanlığı tarafından okullarda öğrencilere ücretsiz dağıtılan kitapların yanında öğrencilerden yardımcı kitap adı altında kaynak kitap istenmesi tepkilere neden oldu. Öğrenci velileri, “Milli Eğitim Bakanlığının çocuklara verdikleri bedava kitaplar bir işe yaramıyorsa dağıtılmasın” diye konuştular
Milli Eğitim Bakanlığı’nın (MEB) verdiği ücretsiz kitapları yetersiz bulan bazı öğretmenler, dışarıdan “kaynak kitap” adı altında öğrencilerden ek kitap almalarını talep ediyor. Bu durum velilere ayrı bir ekonomik yük getirirken, öğrencileri ise iki kaynak kitap arasında bırakıyor.
2023-2024 Eğitim öğretim yılının başlamasıyla Milli Eğitim Bakanlığı tarafından öğrencilere dağıtılan ücretsiz kitaplar okul idarecileri tarafından yetersiz bulunurken, “Yardımcı kaynak” adı altında öğrencilerden kitap almaları isteniyor. Bu durum çoğu zaman veli ile okul yönetimini karşı karşıya getiriyor.
Yasak olmasına rağmen istenilen ek kaynakların masrafı okuldan okula değişirken bazı okulların yayın kuruluşu ve kırtasiye ismini vererek velileri kitap almaya zorlaması ise akıllarda soru işareti bırakıyor. Öğretmenlerin dersleri istenilen kaynak kitaplardan işlemesi ve öğrencilere ödevleri bu kitaplardan vermesi de ayrı bir mağduriyete neden oluyor.
Veliler, Milli Eğitim Bakanlığı’nın konuyla ilgili genelgesine rağmen bir çok okulda öğrencilerden ek olarak kaynak kitap alınmasını zorunlu tutmasının doğru olmadığını belirtirken, “Devlet kitapları masanın üzerine hazır bir şekilde bıraktığı halde kaynak kitap arayışına gidiliyor. Kırtasiye kırtasiye kaynak kitap peşinde dolaşıyoruz. Ayrıca bu kaynak kitaplar fahiş fiyatlara satılıyor. Sayfası dahi açılmadan çöpe giden bir sürü kitaplar var. Ayrıca, o kitaplardan ödevler de veriliyor bu şekilde veliyi mecbur tutuyorlar. Bunlara ne gerek var bizim kitaplarımız bize yeter” dedi.
Cumhurbaşkanı ve Milli Eğitim Bakanına da seslenen veliler, “Ya bu devletin kitaplarını bastırmayı durdurun ya da bu kaynak kitap uygulamasından vazgeçin. Bunun önüne geçilsin bunun önüne geçecekler de okul idarecileridir. Bu durum yasal olmamasına rağmen bunun önüne geçilmiyor. Bir ailede iki veya üç çocuk olduğunu düşünün bu da her bir öğrenci için ayrı bir kaynak kitap demek, zaten ekonomik şartlar ortada, çocukların kırtasiye masrafları zaten zorluyor bir de buna kaynak kitap eklenince işin içinden hiç çıkamıyoruz. Milli Eğitim Bakanlığının çocuklara verdikleri bedava kitaplar bir işe yaramıyorsa dağıtılmasın. Madem bizden yardımcı kitaplar isteniliyor neden bedava kitap dağıtılıyor. Buna mutlaka çözüm bulunması gerekiyor” diye konuştular.