Van

Van’da 6 Şubat depremi için anma programı düzenlendi

Abone Ol

Van’da Kahramanmaraş merkezli 11 ili etkileyen depremlerde yaşamını yitirenler için anma programı düzenlendi

Depremin birinci yılında tüm Türkiye’de olduğu gibi Van’da da anma programı düzenlendi. Sabah saatlerinde Afet Acil Durum Müdürlüğü (AFAD) Koordinasyon Merkezinde Van Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Ozan Balcı başkanlığında Vali Yardımcısı Ahmet Tozlu, Cumhuriyet Başsavcısı Harun Karahan, İl Jandarma Komutanı Tuğgeneral Adem Şen, İl Emniyet Müdürü Atanur Aydın ve kurum amirlerinin katılımıyla değerlendirme toplantısı yapıldı.

Gerçekleştirilen anma programı saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı. Ardından depremle ilgili kısa film gösterimi izlendi. Daha sonra açıklamalarda bulunan Vali ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Ozan Balcı, depremden etkilenen illerden biri olan Malatya’da valilik koordinasyonunda yapılan çalışmalarda adeta bir destan yazıldığını belirtti. Kahramanmaraş merkezli depremde vefat edenlere Allah’tan rahmet dileyen Vali Balcı, “Asrın felaketinde milletçe büyük bir dayanışma içerisinde olduk. Doğulusuyla, batılısıyla, kuzeylisi ve güneylisiyle, kadını erkeğiyle büyük bir fedakarlık örneği gösterildi. Milli dayanışma içerisinde, depremden zarar gören vatandaşların yaralarının sarılması için canla başla çalışıldı. Allah bir daha böyle bir felaket vermesin” dedi.

“Bu depremden çıkaracağız dersler var”

Doğal afetler için bilimin ışığında tedbirler alınması gerektiğini dile getiren Balcı, “Özellikle AFAD’ın belirlediği ilke, plan, program ve esaslar çerçevesinde deprem zararlarının azaltılması, can ve mal kaybının yaşanmaması için tedbirler almamız gerekiyor. Van olarak biz Malatya’da deprem sonrası yoğun bir çalışma yürüttük. Van, Malatya’da destan yazdı. Kamu kurum kuruluşlarıyla, jandarmadan polise, belediye çalışanlarından itfaiye çalışanlarına, AFAD çalışanlarından, sağlık çalışanlarına VASKİ’den sivil toplum kuruluşlarına, gönüllüler ve siyasi partilerimiz yani tüm Van canla başla, aşkla şekle çalıştı. 8 bin 387 personel, 1337 araç ile ilk 2 ayda arama-kurtarma faaliyetlerinden, güvenlik tedbirlerine, çadır ve konteyner kurulumundan, aş evi kurulumu ve yemek dağıtımına, alt ve üst yapı çalışmalarından, enkaz kaldırmaya, sağlık çalışmalarına, yani yaşama ilişkin her alanda çalıştık. İlk etapta 2 bin konteyner kurarak vatandaşlarımızı yerleştirdik. Van’dan 1000 konteyner takviyesi yaptık. 15 konteyner okul kurduk. Özellikle kadın ve çocuklar için sosyal hizmet merkezleri kuruldu. Hızlı bir şekilde konteyner kentlerin altyapısını koordine edip tamamladık. Hatta mobil hayvan hastanemiz Malatya’da görev yaptı. Yaralı hayvanlarında tedavisini yapıp aç kalmamaları için besledik. Kurtarma personellerinin şehir içinde sevkiyatını sağlıyorduk. Mobil araçların tamirleri için atölyeler kurduk. Cenaze nakil araçlarımız 24 saat hizmet veriyordu. Mühendislerimiz hasar tespit çalışmalarını yürütüyordu. Ramazan çadırları kurduk. Mescitler kuruldu. Malatya ile bir kardeşlik köprüsü kuruldu. Burada çalışan hizmet eden tüm ekiplerimize çok teşekkür ediyorum” diye konuştu.

Norşin Camiinde devam eden programda Kur’an tilaveti ve depremde hayatını kaybeden vatandaşlar dua okundu.