Erzincan Valiliği, Erzincan Belediyesi, Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi ve Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı’nın işbirliğinde düzenlenen, 5 kıta ve 33 ülkeden 300 ü aşkın katılımcı ile, Diaspora ve Kültürel Kimlik, Ekonomik Katkılar ve Girişimcilik, Sosyal ve Politik Katılım, Eğitim ve Akademik İşbirlikleri başta olmak üzere, 10 farklı temayı ele alacak olan "Türkiye Yüzyılında 1. Uluslararası Türk Diasporası Sempozyumu” yapıldı.

Sempozyuma Erzincan Valisi Hamza Aydoğdu, Milliyetçi Hareket Partisi Genel Başkan Yardımcısı Prof. Dr. İlyas Topsakal, Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Batuhan Mumcu, Erzincan Milletvekilleri Süleyman Karaman ve Mustafa Sarıgül, Belediye Başkanı Bekir Aksun, EBYÜ Rektörü Prof. Dr. Akın Levent, Atatürk Kültür Dil ve Tarih Yüksek Kurumu Başkanı Prof. Dr. Derya Örs, Azerbaycan Diaspora Komitesi Başkan Yardımcısı Elşad Aliyev, Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanı Abdullah Eren, Yunus Emre Enstitüsü Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Abdullah Kutalmış Yalçın, Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkan Yardımcısı Mahmut Çevik, 5 kıta ve 33 ülkeden gelen katılımcılar, protokol üyeleri ve vatandaşlar katıldı.

Programa Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz ve Türk Devletleri Teşkilatı Aksakallar Konseyi Başkanı Binali Yıldırım’ın Telekonferans bağlantısı ile katıldı.

Sempozyumda, genel hatlarıyla Türk Diasporası (göç ve göçmenlik, medya, diplomasi, STK, lobicilik, yumuşak güç, İslamafobi, tarih, kültür, sanat, eğitim, diaspora, ticaret, uluslararası ilişkiler, ekonomi, ilahiyat, hukuk gibi temalar) konusu ile Türk’ün ve Türkiye’nin onur meselesi olan Kıbrıs ele alınacak.

Bu bilgi şöleni, Türk Diasporasının başta Batı ülkeleri olmak üzere dünyanın her tarafında faaliyet gösteren temsilcilerini ortak hedefler doğrultusunda bir araya getirmeyi amaçlıyor.

Dünya genelinde Türk Diasporasını temsil kapasitesi elde etmiş kamu bürokrasisi, resmi kurum temsilcileri, STK’lar, iş dünyası temsilcileri, sanatçı, sporcu, akademisyen ve yazar gibi kanaat önderleri bir araya getiriyor.

Sempozyumun oturumlarında Türk Diasporasının aktif temsilcileri, uzmanlar ve aydınların fikirleri ile sahadan gelecek veriler ışığında öncelikle sorunların tespiti yapılarak, akabinde çözüm yollarının neler olabileceği tartışılacak. Ortaya çıkacak somut çıktılar hem Türk diasporasını güçlendirmeye katkı sunacak hem de alana uluslararası çapta zengin bir literatür kazandıracak.

Sempozyumdaki bildiri ve raporlar kitap olarak yayımlanacak. Sempozyum programı hibrid olarak yapılacak. Sempozyum sunum ve yazım dili Türkçe, Arapça, Rusça ve İngilizce olarak belirlendi.

Sempozyum programı akademik ve (tebliğ sunum, çalıştay, müzakere, konferans, sergi ve söyleşi) sanatsal faaliyetlerinden oluşuyor.

Editör: Semih PEKER