Ressam Mustafa Aydemir tarafından 1982 yılında Erzincan’da vatani görevini yerine getirirken Keşiş Dağları eteğinde 3 bin silah arkadaşıyla birlikte yaptığı Atatürk portresi yenileniyor.

7 bin 500 metrekare alana, 176 metre boyunda, 600 ton taş ve 210 ton harç ile 200 ton boya kullanarak yapılan Atatürk portresi dünyadaki en büyük portre olma özelliğinin yanı sıra, Amerika'da bulunan Smithsonian Müzesi'nin seçtiği dünyanın 100 ekstrem sanat eserlerinden birisi olma özelliğini taşıyor.

Aradan geçen 41 yıl içinde portre için yenileme yapılsa da portrenin tahrip olması, solması, doğa şartlarından dolayı deforme olması üzerine Ressam Mustafa Aydemir tarafından yenileme çalışması başlatıldı.

Erzincan’a gelen ressam Aydemir Erzincan Valiliği, İl Özel İdaresi ve Belediye ile görüşmeler yaparak eserin kalıcı olabilmesi için çelik betonarmeye alınması yönünde çalışma başlattı. Dağda oluşturulan şantiye ile önce portrenin yenilenmesi için hazırlıklar yapıldı.  

Ajans Erzincan’a konuşan Ressam Mustafa Aydemir portrenin yapım süreci hakkında bilgi vererek, vatani görevini yerine getirdiği yıllarda 3 bin asker arkadaşıyla birlikte çalışarak 30 gün içinde Atatürk portresini tamamladıklarını ve uzaydan görünen tek portre olarak Erzincan’ın simgesi haline geldiğini ve bununla ilgili kendisi tarafından “Dağdan Bakan Gözler” adıyla bir de kitap yazdığını söyledi.

Portreyi yenilemek için geldiği Erzincan’da çalışmalara başladığını ve kalıcı olması için bölgeye demir kazıklar çakılarak beton döküldüğünü, gerekli hazırlık çalışmalarının ardından boyama ve çevre düzenleme çalışmalarının yapılacağını ifade etti.

Ressam Aydemir bu süreçte kendisine her türlü imkanı sağlayan Erzincan Valisi Hamza Aydoğdu’ya, Belediye Başkanı Bekir Aksun’a ve İl Özel İdaresine teşekkür etti. Aydemir portrenin yapım, malzeme ve boya masraflarını ise İstanbul’dan kendi girişimleriyle sponsor şirketlerin karşıladığını söyledi.

Portre Türkiye Cumhuriyeti’nin 100. Yılı olan 29 Ekim 2023 tarihine yetiştirilmeye çalışılıyor.

Editör: Semih PEKER