Malatya'nın Kale ilçesinde meydana gelen ve Erzincan’da da hissedilen 5,9 büyüklüğündeki depremi değerlendiren Jeolog Prof. Dr. Okan Tüysüz, 4 ile dikkat çekti.
Tüysüz, "Depreme bakacak olursak Doğu Anadolu fayı ve o fay zonu üzerinde bir yer. Özellikle 6 Şubat depremi ve 2020'de yaşadığımız Elazığ depreminden sonra oldukça stresin fazla olduğu bir bölge. Bu bölgenin tümü için bu tür depremleri olağan karşılamak lazım. Türkiye'nin özellik Doğu Anadolu'da Bingöl çevresinde Yedisu segmenti dediğimiz fay 7 üzerinde deprem üretme potansiyeline sahip. Burası riskli bir bölge, uzun yıllardır konuşuluyor. Bunun dışında Güneydoğu Anadolu fayı dediğimiz Hatay'dan başlayıp Hakkari’ye uzanan bölgedir. Bu bölgelerde de 6 ve üzeri depremler olması olağan. Bu bölgedeki faylardan birinin harekete geçtiğini düşünüyorum. Ama bilgiler henüz çok taze, inceleme gerekiyor. 5.9 ve 6.1 büyüklükleri arasındaki sığ deprem. 10,12 km üzerine kaynaklar var. Hasar olabilecek bir deprem. Umuyorum ki ciddi bir hasar ortaya çıkmaz" dedi.
Özellikle 6 Şubat depreminden sonra Doğu Anadolu fay hattının sıkıştığını ve önemli stres değişikliklerinin olduğunu ifade eden Tüysüz, “Bu tür depremleri olağan karşılıyorum. Türkiye’de 1 yıl içinde ortalama 20 bin civarında deprem oluyordu. 6 Şubat depremlerinden sonra bu sayı 75 binlere geldi. 2 yıldır deprem sayıları azalmaya başladı. Bu süreç devam edecek. Bu bölgede daha büyük bir deprem beklentimiz yok. Bölgenin stresi büyük oranda boşaldı” ifadesini kullandı.
“5 büyüklüğüne kadar artçı deprem meydana gelebilir”
Tüysüz, depremin ardından artçı depremlerin de meydana geleceğini kaydederek, “5 büyüklüğüne kadar artçı depremler meydana gelebilir. Özellikle hasar görmüş yapılara girilmemesi gerekiyor” dedi.
Habertürk canlı yayınına katılan Tüysüz buradaki sorulara verdiği cevapta ise beklediği yıkıcı depremi Bingöl- Erzincan arasında olacağını duyurdu, tedbirlerin bir an önce alınması gerektiğini söyledi.
Yıkıcı deprem beklentisi olan 4 bölge
- 6 Şubat'ta yaşadığımız depremden sonra Doğu ve Orta Anadolu bölgesinin sıkıştığını ve bu bölgede önemli stres değişikliği olduğunu hep söylüyoruz. Bu bölgenin tümü için bu tür depremleri olağan karşılamak lazım. Bazı alanlarda biraz daha fazla dikkatli olunması gerekiyor.
- Bingöl, Çelikhan-Elazığ arası kesim gibi bazı bölgelerde bu tür depremlerin ortaya çıkmasını bekliyoruz 6 Şubat depremleri sonrasında.
- Doğu Anadolu'da riskli gördüğümüz kesimi Bingöl çevresi. Bingöl kuzeyinde Yedisu segmenti dediğimiz ve 7'nin üzerinde deprem üretme potansiyeli olan bölge var. Erzincan ovasının doğusu ile Bingöl arasında kalan kesimde yer alıyor. Burası riskli bölge.
- Bir diğeri Palu-Bingöl bölgesi. Burada da uzun yıllardır deprem olmamış ve aktif fayların olduğu bir bölge.
- Bunun dışında Güneydoğu Anadolu fayı dediğimiz Hatay'dan başlayıp Hakkari'ye kadar uzanan bölge. Bu bölgelerde de zaman zaman 6 ve üstüne varan depremlerin olması olağan."