Depremlerde can güvenliği için her binada olması gereken “Sismik İzolatör” Sistemi Erzincan’da yeni yaptırılan 500 Yataklı Devlet Hastanesinin inşaat sürecinde kuruldu.

Deprem kuşağındaki illerde inşa edilen binalarda zorunlu uygulanması ve yasalaşması gereken sistem, binanın temeli ile taşıyıcı kolonların arasına yerleştiriliyor ve sismik hareketlilik anında depremin etkisini binanın taşıyıcı sisteminden izole ediyor ve depremin etkisini azaltıyor.

Ülkede Deprem İzolasyon sistemi şu an sadece yeni yapılan hastanelerde zorunlu olarak uygulanıyor. Sağlık bakanlığının 2013'te yayınladığı genelge ile bu tarihten sonra yapılacak 100'den fazla yataklı hastanelerde sismik deprem izolatörü kullanılması zorunlu hale getirilmiş durumda.

Sistemin kullanıldığı Elazığ Şehir Hastanesi 6.8'lik depremi bu sayede 3.1 olarak hissetti.

Bazı özel projelerde de (köprü, havalimanı, afet yönetim merkezleri vb) de bu sismik izolatör sisteminin zorunlu olduğu, konut ve ticari inşaatlarda zorunlu olmadığı ve bu uygulamanın sadece hastaneler ve özel projelerle sınırlı kalmaması gerektiği, TBMM’de acilen çıkarılacak bir yasa ile Deprem İzolatörü Sisteminin 5 kat ve üzeri tüm inşaat projelerinde zorunlu hale getirilmesi yönünde görüş belirtiliyor.

Erzincan’da yeni yaptırılan 500 Yataklı Devlet Hastanesinde kurulan sistem sayesinde, bu yapının ildeki depreme en dayanıklı bina olduğu gerçeğini ortaya koyuyor.