ERZİNCAN

İş- Kur İL Müdürlüğü’nün Faaliyetleri Anlatıldı

Erzincan İş Kur İl Müdürlüğü faaliyetlerini kapsayan bilgilendirme toplantısı düzenlendi.

Abone Ol

Erzincan İş Kur İl Müdürlüğü faaliyetlerini kapsayan bilgilendirme toplantısı düzenlendi. İş Kur hizmet binasında düzenlenen toplantıda açıklamalarda bulunan İl Müdürü Ahmet Oran, müdürlüğün faaliyetleri hakkında detaylı bilgilendirme yaptı.

Oran açıklamasında şu ifadelere yer verdi;  “İş Kur Türkiye'de işgücü piyasasının işleyişini düzenleyen ve iş arayanlar ile işverenleri buluşturan bir kamu kurumudur. Resmi adı Türkiye İş Kurumu olan bu kurum, iş arayanlara iş bulma, işverenlere ise uygun işgücü temini konularında destek sağlar.

İŞKUR, işsizlikle mücadele kapsamında iş arayanlara iş bulma imkanı sunar. Bu doğrultuda, iş arayanların beceri ve yeteneklerine uygun iş imkanlarını sağlar ve iş bulmalarına yardımcı olur.

Ayrıca istihdamın artırılması amacıyla çeşitli programlar ve teşvikler düzenler. Özellikle dezavantajlı gruplara yönelik istihdamı destekleyici önlemler alır ve istihdamı teşvik eder.

İş arayanlara mesleki eğitim ve beceri geliştirme kursları düzenleyerek iş bulma şanslarını artırır. Bu kurslar sayesinde iş arayanlar, istihdam edilebilirliklerini artırırlar.

İŞ-KUR, işverenlere uygun işgücü temini konusunda destek sağlar. İşverenlere işe alım sürecinde danışmanlık hizmeti verir ve işgücü taleplerini karşılamalarına yardımcı olmakla birlikte, işgücü piyasasının düzenlenmesi ve denetlenmesi görevini üstlenir. Bu kapsamda, işgücü piyasasının sağlıklı ve dengeli bir şekilde işlemesini sağlamak için çeşitli politikalar geliştirir ve uygular.

İŞKUR, iş arayanlar ve işverenler arasında köprü görevi görerek işgücü piyasasının işleyişine katkıda bulunur ve ülke ekonomisine katma değer sağlar.

Özellikle acil ve afet durumlarına yönelik eğitimler, finansal okuryazarlık ve iş güvenliği konularında teorik ve pratik eğitimlerin verilmesi önemli bir adım.

Programın detaylarına göre, katılımcılar belirli bir süre içinde hem teorik hem de pratik eğitim alacaklar ve bu eğitimlerin ardından iş gücü piyasasında yer bulma şansları artacak. Ayrıca, 2024 yılında belirli sayıda kadın ve erkek katılımcı işe yerleştirildi.  Sadece acil ve afet durumlarında programı adı altında yeni bir programımız var. Burada iş gücü uyum programı özel sektör entegre olabilmesi için kamuda çalışırken Özel sektörde de aynı zamanda çalışabilmesi için düzenlenmiş bir program. Kişi ilk ay kamu kurumunda hem teorik eğitimler hem de pratik eğitimler alıyor.

İşsizlerin istihdam edilebilirliğini artıracak bilgi, beceri, çalışma alışkanlığı ve disiplinini kazanmalarını sağlamak amacıyla İUP hazırlandı. İŞKUR'un, kamu kurum ve kuruluşlarıyla iş birliğinde sürdüreceği İUP kapsamında ilk iş birliği Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) ile yapıldı. Bakanlıkla yapılan iş birliği sonucu, 81 ilde toplam 120 bin kontenjanla açılan ilk İUP olumlu sonuçlar veriyor.

18 yaşını doldurmuş, İŞKUR'a kayıtlı, emekli olmayan ve son bir aydır sigortalı olmayan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının başvurabildiği İUP'lar yarı zamanlı olarak en fazla 10 ay süreyle uygulanacak.

Programların ilk 4 haftası yoğunlaştırılmış eğitimler nedeniyle haftada 37,5 saat (5 gün), diğer haftalarda ise haftalık 22,5 saat (3 gün) olarak planlandı.

Aylık ortalama 8 bin lira ödeme yapılacak İUP katılımcılarının kısa vadeli sigorta primleri de karşılanacak. Bununla beraber bir katılımcı programlardan azami 140 fiili gün faydalanabilecek.

Öte yandan, katılımcıların İUP harici başka yerde çalışmasının önünde bir engel bulunmuyor.” diye konuştu.