İki yıldır süren ve Avro kuru yükseldikçe büyüyen ilaç sıkıntısı eczanelerdeki ilaç sıkıntısı yaşanmasına neden oluyor. Hiç bu kadar ilaç kıtlığı yaşamadıklarını söyleyen eczacılar, ilaç almayan gelenlere, “Yok” demek zorunda kalmanın stresini yaşıyor. Bazı reçete sahipleriyse ilaçları sakladıklarını düşünerek gerginlik yaratıyor.
Devletin ilaç için belirlediği kur fiyatı, reel değerinin çok altında. Devlet ilaç alırken hala bir avroyu 6 lira 29 kuruştan hesaplayarak ödüyor. Merkez Bankası’nın avro kuruysa 19 lira bandında. İlaç firmaları bir yandan düşük kurun, diğer yandan yüksek enflasyonun maliyetlerini bile karşılamadığı gerekçesiyle kısıtlı miktarda ilaç ithalatı ve üretimi yapıyor.
Sağlık Bakanlığı’yla ilaç endüstrisi arasındaki bu çekişme, hastaların ilaçlarını temin ettiği eczanelere büyük bir sorun olarak yansıyor. Depolar stoklarını kontrol için ilaçları tane tane verebiliyor. Eczane rafları boş, reçeteler karşılıksız kalıyor. Eczaneler mesai saatleri içinde ilaç takas ederek reçeteleri karşılamaya çalışıyor. Ancak nöbetlerde büyük sıkıntı çıkıyor; çünkü resmi günler ve mesai saatleri dışında hizmet veren nöbetçi eczaneler yazılan ilaçları veremiyor.
Ajans Erzincan’a 13. Bölge Erzurum Eczacılar Odası Erzincan İL Temsilcisi Ömer Ali Aymelek Ülke genelinde yaklaşık iki yıldan bu yana ilaç sıkıntısı yaşandığını, bu sorunun giderek büyüdüğünü ve bir an önce çözüm bulunmasını isteyerek ilaç firmalarıyla Bakanlığın anlaşmasının sorunu çözeceğini söyledi. Tüm ilaçlarda aynı sorunun yaşandığını belirten Aymelek, olayın eczanelerden kaynaklanmadığını, ilaç firmalarının üretim maliyetini karşılayamadığını, hammadde, şişe ve ambalaj maliyetlerinin artmasının üretimi olumsuz etkilediğini dile getirdi.