ERZİNCAN

EBYÜ Deprem Teknolojileri Enstitüsü Önemli Çalışmalar Yapacak

EBYÜ Deprem Teknolojileri Enstitüsü’nün tanıtım programı düzenlendi. Toplantıda Enstitünün yapacağı çalışmalar anlatıldı.

Abone Ol

EBYÜ Deprem Teknolojileri Enstitüsü’nün tanıtım programı düzenlendi. Üniversitenin Senato Toplantı Salonu’nda gerçekleşen programa Rektör Prof. Dr. Akın Levent, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. A. Ercan Ekinci, Prof. Dr. Adem Başıbüyük, Prof. Dr. Çağrı Çırak, Genel Sekreter Doç. Dr. M. Cihat Özgenel, Deprem Teknolojileri Enstitü Müdürü Prof. Dr. Şevket Özen, Kurumsal İletişim Koordinatörü Doç. Dr. Selma Taşkesen, Kurumsal iletişim Koordinatörlüğü personeli ile yerel ve ulusal basın mensupları katıldı.

Toplantıda ilk konuşan Rektör Levent, Enstitünün ve Prof. Dr. Özden’in tanıtımını yaparak, deprem konusunda önemli çalışmalar yapılacağını ifade etti.

Prof. Dr. Şevket Özden 1989 yılında Boğaziçi Üniversitesi’nden İnşaat Mühendisi olarak mezun oldu. Toronto Üniversitesi’nde Yüksek Lisans, Boğaziçi Üniversitesi’nde Doktora yaptı. Deneysel Betonarme alanında çalışarak, betonarme yapıların onarımı, dayanımı ve davranışı alanında tecrübe edindi. 1994 yılında Makedonya Üsküp Deprem Enstitüsünde bulundu. Prefabrike yapılar, betonarme yapılar, tarihi yığma ve ahşap yapılarda onarım ve güçlendirme, karbon elyafın yapı mühendisliğinde kullanımı, yüksek dayanımlı betonarme yapılar, döşemeler vb. konularında Yüksek Lisans ve Doktora öğrencileri yetiştirdi. NATO, Avrupa Birliği ve TÜBİTAK projelerinde yürütücü, araştırmacı, danışman ve gözlemci olarak yer aldı. Mevcut yapı yönetmeliklerinin betonarme, betonarme prefabrik ve onarım güçlendirme komisyonlarında görev aldı.

Ardından konuşan ve kendisinin de Erzincanlı ve Bahçeliköylü olduğunu söyleyen Prof. Dr. Özden, 26 Temmuz 2022 tarihinde T.C Cumhurbaşkanlığı kararıyla Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi’nde  Deprem Teknolojileri Enstitüsünün kurulduğunu, Deprem Teknolojileri Enstitüsünün hedefinin; Bilimin her alanındaki bilginin kullanılması, yeni teknolojilerin geliştirilmesi, ortak aklın ve bilimin çabasıyla deprem kaynaklı hasarın ve can kayıplarının engellenmesi olduğunu belirtti.

Erzincan’ın 1. Derecede Deprem Bölgesinde olduğunu ve Kuzey Anadolu Fay Hattı üzerinde bulunduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Özden,  Enstitüde Deprem Mühendisliği Ana Bilim Dalı, Yer Bilimleri Mühendisliği Ana Bilim Dalı, Afet ve Acil Durum Yönetimi Ana Bilim Dalı bünyelerinde önemli çalışmalar yapılacağını ifade etti.

Prof. Dr. Özden Kısa Vadeli Hedefler olarak;  Erzincan’da mevcut yapı stokunun inceleneceğini, İnşaat Mühendisliği Ofisleriyle teknik birliktelik oluşturulacağını, KYOTO Üniversiteyle Hatay ili özelinde ortak proje çalışması yapılacağını, Kuvvetli Yer Hareketi Ölçüm İstasyonları Kurulacağını, Deprem Ölçüm İstasyonları kurulacağını, İstasyon yerlerinin seçimi, Erzincan özelinde zemin yapısı, deprem ilişkisi, veri bankası konularında çalışmalar yapılacağını belirtti.

Uzun vadeli hedefler olarak ise; Deprem Teknolojileri Araştırma Laboratuvarının oluşturulması, Kuvvetli Yer Hareketi Ölçüm İstasyonlarının işletilmesi, Afet öncesi ve sonrası eğitimlerin verilmesi,  Acil Durum Yönetimi, Arama Kurtarma ve Acil Durum Müdahale Ekibi oluşturulması, Japonya Büyükelçiliği ile birlikte projeler yürütülmesi konularında çalışmalar yapılacağını söyledi.