İletişim Başkanlığı, İstanbul’daki 6.2 büyüklüğündeki deprem sonrası 11 maddeden oluşan deprem sonrasında yapılması gerekenler listesi yayınladı.

İstanbul’da merkez üssü Silivri açıkları olan 6.2 büyüklüğündeki deprem kısa süreli paniğe yol açarken Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı ise 11 maddeden oluşan deprem sonrasında yapılması gerekenler listesi yayınladı.

İletişim Başkanlığı yurttaşlardan önce kendi emniyetlerinden emin olduktan çevrelerinde yardım edebilecekleri kimsenin olup olmadığını kontrol etmelerini istedi.

Depremlerden sonra çıkan yangınların oldukça sık görülen ikincil afetler olduğu hatırlatılan açıklamada, gaz kokusu alınması durumunda gaz vanasının kapatıldıktan sonra camların ve kapıların açılmasından sonra hemen binanın terk edilmesi gerektiği vurgulandı.

Başkanlık; dökülen tehlikeli maddelerin temizlenmesi, yerinden oynayan telefon ahizelerinin telefonun üstüne koyulması, acil durum çantası alınarak mahalle buluşma noktasına doğru harekete geçilmesi ve radyo ve televizyon gibi kitle iletişim araçlarıyla yapılacak uyarıların dinlenilmesinin yanı sıra cadde ve sokakların acil yardım araçları için boş bırakılması çağrısı yaptı.

ARTÇI SARSINTILAR BİTMEDEN BİNALARA GİRMEYİN

Açıklamada her büyük depremden sonra mutlaka artçı depremlerin olacağı ve artçı depremlerin zaman içerisinde seyrekleşip büyüklüklerinin azalacağı hatırlatıldı. Artçı depremler hasarlı binalarda zarara yol açabileceği uyarısının ardından yurttaşlardan sarsıntılar tamamen bitene kadar hasarlı binalara girmemeleri istendi.

Son olarak hayati durumlar dışında telefon görüşmesi yapmaktan kaçınılması istenirken haberleşmelerin SMS ve internet tabanlı mesajlaşma yazılımları üzerinden yapılması çağrısı yapıldı.

DEPREM SONRASINDA YAPILMASI GEREKENLER

Önce kendi emniyetinizden emin olun. -Sonra çevrenizde yardım edebileceğiniz kimse olup olmadığını kontrol edin. -Depremlerden sonra çıkan yangınlar oldukça sık görülen ikincil afetlerdir. Bu nedenle eğer gaz kokusu alırsanız, gaz vanasını kapatın. Camları ve kapıları açın. Hemen binayı terk edin. -Dökülen tehlikeli maddeleri temizleyin. -Yerinden oynayan telefon ahizelerini telefonun üstüne koyun. -Acil durum çantanızı yanınıza alın, mahalle buluşma noktanıza doğru harekete geçin. -Radyo ve televizyon gibi kitle iletişim araçlarıyla size yapılacak uyarıları dinleyin. -Cadde ve sokakları acil yardım araçları için boş bırakın. -Her büyük depremden sonra mutlaka artçı depremler olur. Artçı depremler zaman içerisinde seyrekleşir ve büyüklükleri azalır. Artçı depremler hasarlı binalarda zarara yol açabilir. Bu nedenle sarsıntılar tamamen bitene kadar hasarlı binalara girilmemelidir. Artçı depremler sırasında da ana depremde yapılması gerekenler yapılmalıdır. -Haberleşmelerinizi kısa mesaj servisi (SMS) ve internet tabanlı mesajlaşma yazılımları üzerinden yapınız. Hayati durumlar dışında telefon görüşmesi yapmaktan kaçının!