Erzincan İl Tarım ve Orman Müdürlüğü Bağ, Bahçe ve Tarlalarda görülen hastalıklara karşı Bordo Bulamacı Zirai İlacının kullanılması gerektiğin yönünde uyarıda bulundu.

Bordo bulamacı bağ, bahçe, fidelik ve tarla bitkilerinde görülen fungal ve bakteriyel birçok hastalıkla mücadelede kullanılabilen bir zirai ilaçtır. Organik ürün yetiştiriciliğinde kullanım onayı aldığından, gerek organik tarım yapılan, gerekse organik tarım yapmayan alanlarda koruyucu olarak kullanılmaktadır.

Bağda mildiyö, ölükol ve antraknoz; yumuşak çekirdekli meyve ağaçlarında karaleke ve ateş yanıklığı; sert çekirdekli meyve ağaçlarında dal yanıklığı, yaprak delen, şeftali yaprak kıvırcıklığı, eriklerde cep hastalığı, cevizde antraknoz; domates, patates, karpuz ve kavunda mildiyö gibi birçok hastalığa karşı kullanılmaktadır. Her bitki türüne göre kullanım dozu ve zamanı değişiklik göstermektedir.

Bordo Bulamacının Hazırlanması

Bordo bulamacı hazır halde zirai ilaç bayilerinden alınabileceği gibi, göz taşı (bakır sülfat) ve kirecin belirli oranlarda karıştırılmasıyla kullanıcılar tarafından da hazırlanabilir. Bordo bulamacının hazırlanması esnasında kesinlikle metal kap kullanılmamalıdır. Bordo bulamacı plastik veya tahta kaplarda hazırlanmalıdır.

%1’lik 100 lt bordo bulamacı hazırlamak için gerekli olan malzemeler

• 1 kg göz taşı (bakır sülfat)

• 1 kg sönmüş ya da 0,5 kg sönmemiş kireç

• 1 adet 50 lt'lik plastik veya tahta kap

• 1 adet 100 lt'lik plastik veya tahta kap

100 litrelik kaba 1 kg sönmüş ya da 0,5 kg sönmemiş kireç konulup, 50 litre su ile iyice karıştırılarak eritilir.

50 litrelik diğer kabada 1 kg göztaşı (bakır sülfat) konulup, 50 litre su ile iyice karıştırılarak eritilir.

Küçük kaptaki göztaşı, büyük kaptaki kirecin üzerine yavaş yavaş dökülerek sürekli karıştırılır.

Eritilmiş göztaşının, eritilmiş kireç üzerine dökülmesine dikkat edilmelidir. Eğer kireç, göztaşı üzerine dökülürse ilacın yapısı bozulur. Hazırlama esnasında bu detaya dikkat edilmelidir.

Hazırlanan karışım nötr ya da hafif bazik özellikte olmalıdır. Karışımın bu özelliği ph kâğıdı ya da passız parlak bir çivi ile kontrol edilebilir. Kullanıma hazır bulamacın içinde passız parlak bir çivi 5-10 dakika süreyle bekletilir. Bu süre sonunda çivinin renginde bir değişiklik yoksa bordo bulamacı olmuş, kullanıma hazır demektir. Şayet çivide hafif kızarma olursa karışım olmamıştır, bir miktar daha kireç ilave edilmelidir. Hazırlanan karışım süzgeçten geçirilerek ilaçlama tankına konulmalıdır.

Bordo Bulamacı Ne Zaman Kullanılır

Bordo bulamacı, koruma amaçlı olarak, hastalıklar görülmeden önce kullanılmalıdır. Bağda ve meyve ağaçlarında genelde yılda bir kez dormant dönemde (uyku/durgun dönem) uygulama yapılır. Uygulamanın kış budaması yapıldıktan sonra ve ilacın budama yaralarına gelecek şekilde kullanılmasına dikkat edilmelidir. Bordo bulamacının sonbaharda yapraklar döktüğünde %2 dozda ve ilkbaharda gözler uyanmaya başlamadan 1-2 hafta önce %1-1.5 dozda uygulanması, sezon içerisinde oluşabilecek birçok hastalığa karşı daha iyi koruma sağlamaktadır.

Bordo bulamacı kesinlikle insektisit, fungusit ve akarisitlerle karıştırılmamalıdır.

Bordo bulamacının 20°C’nin altındaki sıcaklarda uygulanmasına dikkat edilmelidir.

Hazırlanan bordo bulamacı, gövde ve dallara yıkama şeklinde püskürtülerek uygulanmalıdır.

Uygulamayı takip eden 10 saat içinde yağış olması durumunda, ilaç yıkanacağı için, tekrardan uygulama yapılmalıdır.

Bakır sülfat insan sağlığına zararlı olduğu için ilacın hazırlanması ve uygulanması esnasında maske, şapka, gözlük, tulum ve eldiven gibi koruyucu ekipmanlar kullanılmalıdır.

Bordo bulamacı uygulandıktan sonra ilaçlama aleti mutlaka temizlenmelidir.

İlaç ambalajları rastgele yerlere atılmamalı, çevremiz korunmalıdır.

İlkbahar uygulanması için uygun olan içinde bulunduğumuz dönem kaçırmamalıdır.

 

Editör: Semih PEKER